Gode råd mot urolig mage - Aleris Overvektsklinikk

Gode råd mot urolig mage

Mange, også gastric sleeve- og bypassopererte, kan oppleve at magen er i ulage i julen. Ofte har dette sammenheng med maten vår, og både måltidsrytme, porsjoner og type mat kan gi luft og mageproblemer. En av våre kliniske ernæringsfysiologer, Hilde Gudem, har de siste dagene uttalt seg i flere medier om dette. Under finner du flere av hennes gode råd mot urolige mager:

Uvant mat, uregelmessige, og gjerne store måltider, alkohol og endret døgnrytme kan påvirke magen vår. Mange opplever både luftproblematikk, løs eller hard mage i julen, noe som kan være veldig plagsomt.Et godt råd er å holde på en del av hverdagsrutinene, også i julen. Skal du på julebord om kvelden, er det lurt å spise sunn mat i små porsjoner gjennom dagen, ikke tenke at man skal «spare kalorier» ved å hoppe over måltider. Hopper du over måltider blir du så sulten på kvelden at det er lett å spise så fort at du glemmer å smake på maten, overspiser og blir uvel. Er du passelig sulten til julebordet kan du ta deg tid til å smake på maten, ta deg god tid på måltidet og spise til du er passelig mett.

Store porsjoner med fet mat kan være en utfordring for magen. I mange tilfeller er tilbehøret det feteste av julematen. Forsyn deg derfor litt forsiktig av sauser og baconfett til lutefisk. Skjær bort fett på ribbe og spis heller rent kjøtt enn medisterkaker og -pølser. Og – selv i julen er det lurt å ta noen pauser fra julematen. Lag gjerne noen sunnere middager og sett bort julekakene og -godtet innimellom. Da smaker det også bedre de dagene det tas fram.

Det finnes heldigvis sunne alternativer i julen også. La klementiner og nøtter stå framme, gjerne nøtter som man må knekke selv, så spiser man ikke så mye. Sild og egg til julefrokosten er både godt og sunt. Servér grønnsaker til julematen, kokte gulrøtter, brokkoli, sukkererter og cherrytomater kan lures inn som tilbehør til den tradisjonelle julematen.

Bruk fridagene i julen til å komme deg ut i frisk luft. Å gå en tur fører til at trege mager kommer i gang, man kan kvitte seg med litt luft uten å bekymre seg for omgivelsene og humøret bedres betraktelig. Og så smaker julematen også så mye bedre etter en rask tur.

« Tilbake til blogg