FAQ – Ofte stile spørsmål

1. Hva er en slankeoperasjon?

Slankeoperasjon, fedmeoperasjon eller overvektsoperasjon er et samlebegrep for flere operasjoner som har som hensikt å redusere vekten.

De to mest benyttende metodene heter gastric bypass og gastric sleeve.

Ved en gastric bypass kobler man av størsteparten av magesekken og deler av tynntarmen for blant annet å endre næringsopptaket. Metoden er velutprøvd og har svært gode langtidsresultater. Gjennomsnittlig går man ned 80 % av overvekten (BMI over 25).

Ved en gastric sleeve fjerner man 85 % av magesekken, og pasientene går i snitt ned 70 % av sin overvekt.

2. Hvor høy BMI må man ha for å få slankeoperasjon?

For å vurderes for slankeoperasjon hos oss må du ha en BMI over 30. Hvilken opererasjon som vil gi deg det beste langtidsresultatet vil våre kirurger avgjøre i samråd med deg. Sjekk din BMI her

3. Hva er aldersgrensen for å ta en slankeoperasjon?

Vi har en nedre aldersgrense på 18 år for alle typer slankeoperasjon. Vi har ingen fast øvre aldersgrense, det gjøres i hvert enkelt tilfelle en vurdering basert på generell helse og medisinsk tilstand.

4. Kan man bli kvitt PCOS ved å ta en slankeoperasjon?

PCOS (Polycystisk ovariesyndrom) er vanlig hos overvektige kvinner. Svært mange av de kvinnene i fertil alder som lar seg operere hos oss har PCOS. De går ned i vekt på samme måte som andre etter slankeoperasjon. Mange blir også kvitt PCOS når de går ned i vekt etter operasjon.

5. Kan man bli gravid etter slankeoperasjon?

Man kan bli gravid etter slankeoperasjon. Mange kvinner har nedsatt fertilitet på grunn av overvekten og vil lettere blir gravide etterpå. Grunnet et stort vekttap rett etter operasjon og risiko for underernæring, anbefaler vi at det går to år fra operasjon til man blir gravid. Det er ønskelig at man er stabil i vekt før man blir gravid.

6. Hva er bivirkningene ved en slik operasjon? Hva kan gå galt?

Man må spise riktig ellers kan man få en del problemer, bla. dumping. Man må også spise vitaminer og mineraler for å hindre underernæring.

Hvis man ikke legger om livsstilen, vil man på sikt få et dårligere resultat. Akutte komplikasjoner, som lekkasjer eller blødninger, kan forekomme hos 0,5 – 3 % av pasienten. Hos Aleris er det alltid to kirurger som opererer, og vi har et svært erfarent team. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner.

7. Kan man dø av en slankeoperasjon?

Det finnes en risiko for komplikasjoner og død ved alle typer kirurgiske inngrep (f.eks. også hvis en må fjerne blindtarmen). Dette gjelder også slankeoperasjoner. Jo høyere BMI og jo flere sykdommer man har, jo høyere er risikoen forbundet med operasjon. Heldigvis er dette noe som skjer svært sjelden, og for mange vil helserisikoen ved å fortsette å være overvektig være minst like stor. Hos Aleris er risikoen under 0,2 %.

8. Må man ha henvisning fra lege for å bli operert hos dere?

Nei, det trengs ikke henvisning for å bli operert ved Aleris. Vi gjør alltid en individuell vurdering i forkant av en operasjon. For å få slankeoperasjon i det offentlige trenger du henvisning.

9. Hva slags oppfølging får man etter en slik operasjon?

Erfarne kirurger og et grundig oppfølgingsprogram er viktig for et godt og varig resultat. Det får du hos Aleris. Vårt tverrfaglige team sørger for å gi deg en trygg vei til gode resultater. Hos oss får du tverrfaglig oppfølging i inntil 5 år etter operasjon. Før avreise etter operasjonen deltar du på et kurs om kosthold i regi av en av våre ernæringsfysiologer. Uken etter at du har reist fra sykehuset blir du kontaktet av sykepleier for å kontrollere at alt er bra. Innen 3 uker etter operasjonen vil også ernæringsfysiologen kontakte deg for en oppfølgingssamtale. I tillegg til tett dialog og polikliniske kontroller arrangerer vi mestringskurs etter tre måneder, 12 måneder og 3 år. Her vil du som er operert få veiledning av lege, psykolog, fysioterapeut, klinisk ernæringsfysiolog og spesialsykepleier. Det blir også anledning til å utveksle erfaringer med andre slankeopererte. Har du behov for mer oppfølging er det bare å ta kontakt med vårt fagteam eller sekretærer.

Har du fremdeles mange spørsmål og tanker ta kontakt med Aleris Overvektsklinikk på e-post overvektsklinikken@aleris.no eller på tlf 22 12 49 91 (alle hverdager mellom 08.00 og 15.30). Du kan også ta kontakt med en tidligere slankeoperert. På denne måten kan du raskere finne ut om slankeoperasjon passer for deg.

10. Vil magesekken utvide seg igjen?

Nei, den vil ikke utvide seg til opprinnelig størrelse. Noe utvidelse av magesekk etter operasjonen vil skje, men det er begrenset hvor mye. Du skal unngå å presse på mengdene, men ellers er det lite å gjøre for å unngå utvidelse. At magesekken utvides er ikke nødvendigvis en negativ ting, da du kan fylle på med frukt og grønnsaker som gjerne er vanskelig å få på plass de første månedene etter operasjonen. Større magesekk er i tillegg veldig sjelden grunnen til eventuell vektoppgang.

11. Kan jeg gå opp i vekt igjen etter operasjon?

Ja, det vil være mulig å legge på seg igjen etter en slankeoperasjon. Selv om magesekken har blitt mindre, vil det fortsatt være mulig å få i seg mange ekstra kalorier, for eksempel via kaloririk mat- og drikkevarer. De som legger på seg igjen er som oftest ikke motivert for å gjøre en livsstilsendring. De vanligste årsakene til vektoppgang er uregelmessige måltider, småspising og lite fysisk aktivitet.

Det er derfor viktig å etablere gode rutiner som varer over tid.

12. Kan jeg aldri unne meg noe godt igjen?

Det er viktig at du er innstilt på å endre kosthold etter en slankeoperasjon. For mange innebærer dette særlig å kutte i utskeielser, både i mengde og hyppighet. Du har sikkert hørt at det er hva du spiser til hverdags som teller mest, og at det å unne seg noe ekstra ved spesielle anledninger ikke nødvendigvis kommer til å synes på vekten. Spørsmålet er imidlertid hvor mange spesielle anledninger du har i løpet av en uke, en måned eller ett år. Det er nemlig lett å undervurdere den ekstra kosen, og selv om det blir lite hver gang, kan en liten megde flere ganger i uka fort utgjøre mange ekstra kalorier.

13. Må jeg ta piller resten av livet?

Ja. Etter en slankeoperasjon får du i deg mindre mengder mat enn før. Dette fører til et lavere inntak av vitaminer og mineraler. I tillegg er kapasiteten til å ta opp næringsstoffer redusert.

For å unngå mangelsykdommer må du derfor ta tilskudd av vitaminer og mineraler resten av livet.

Det er viktig med jevnlig blodprøvekontroll slik at eventuelle mangler kan følges opp med riktig tilpasset kosttilskudd.

14. Må vi som er operert ha høyere nivåer av B12 i blodet enn andre?

Nei, det trengs ikke høyere nivåer av B12 i blodet hos opererte personer. Alle som er operert trenger tilskudd av B12 enten i tablettform eller som sprøyter, fordi opptaket av B12 er nedsatt etter operasjon, og fordi inntaket av mat er lavere. Behovet for tilførsel gjennom tilskudd er større enn hos de som ikke er operert, men du trenger ikke høyere verdier i blodet enn andre. Etter en slankeoperasjon har du mindre produksjon av magesyre fordi magesekken en mindre, og dette påvirker i sin tur dannelsen av et kompleks (intrinsisk faktor-komplekset) som trengs for å ta opp B12 i tarmen. Du tar altså opp B12 fra maten dårligere enn før, og trenger derfor tilskudd. Når vi følger B12- status med blodprøver over tid er behandlingsmålet at verdiene skal ligge i midten av normalområdet, og ikke i nedre normal.

15. Hvor mange kalorier skal jeg spise etter operasjon?

Kaloribehovet varierer fra person til person, og avhenger blant annet av aktivitetsnivå, kroppsstørrelse og muskelmasse. Hovedfokuset etter slankeoperasjon bør ikke være på kalorier, men heller på måltidsrytme, måltidsstørrelse, hvilken mat du velger og hvor aktiv du er. Hvis du følger med på vekten over tid vil du få en indikasjon på om du spiser for mye, for lite eller akkurat passe.